Choose Language: English / Malay


In accordance with the Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”) and our commitment to safeguard and protect our clients’ personal data, this notice sets out the manner of how your personal data will be processed by Inter-Pacific Securities Sdn Bhd (IPS) and its wholly-owned subsidiaries, Inter-Pacific Asset Management Sdn Bhd, Inter-Pacific Nominees (Asing) Sdn Bhd and Inter-Pacific Nominees (Tempatan) Sdn Bhd.

We encourage you to periodically review this Notice on a regular basis for updates and changes as IPS reserves the right to amend this Notice from time to time.

WHAT KIND OF PERSONAL DATA WILL BE COLLECTED AND HOW DO WE COLLECT IT

Personal data which may be collected from you include your name, NRIC/ Passport number, gender, addresses, contact numbers, email address, employment and financial information, as well as information on your spouse or immediate relatives. These are collected through any of the following methods:-

  1. Personal data which are directly provided by you by way of application forms or agreements;
  2. Personal data may be obtained by IPS from publicly available sources;
  3. Personal data related to your transactions with us or our affiliates;
  4. Information that you have provided to us on our websites;
  5. From third parties such as credit reference agencies or from any other sources as IPS considers appropriate;
  6. Any other sources which you have given your consent to disclose information relating to you and/ or where not otherwise restricted.

PROVISION OF INFORMATION

As a client, you have the right in deciding the information that you wish to provide, we may require you to provide us with the mandatory information which we may deem relevant from time to time to enable us to process your application and offer our facilities, products and services to you. If you choose not to provide the same, we may not be able to process and provide the facilities, products and services to you.

PURPOSE OF COLLECTING PERSONAL DATA

The personal data provided by you shall be used in the ordinary course of our business which may include the following purposes:

  1. The processing of your application for our facilities, products and services, including identification verification;
  2. Assessing or verifying your credit worthiness (ie: ongoing credit worthiness) and/ or facilitate your dealings in respect of credit facilities;
  3. To communicate or respond to your enquiries and resolving any services issues or complaints;
  4. To provide you with information on products and services offered by us and/ or our business partners;
  5. For purposes of cross selling, marketing and promotions with our strategic partners;
  6. To comply with regulatory requirements and provide assistance to law enforcement agencies;
  7. For enforcement of our rights and obligations;
  8. Developing financial products and services;
  9. To improve and develop our services and quality assurance; and
  10. Any other purposes as permitted by applicable law and for any other incidental and associated purposes relating to any of the above.

IPS retains personal data for as long as necessary as permitted by applicable law for its legitimate business purposes or otherwise destroyed and/ or deleted from our records and systems in accordance with our retention policy in the event such data is no longer required for the said purposes.

DISCLOSURE OF YOUR PERSONAL DATA

Your personal data will not be disclosed to any third parties unless it is within the ambit of permitted disclosures under the prevailing laws/guidelines and/ or you have consented to such disclosure. We may disclose your data to the following third parties:

  1. Our agents, services providers, vendors and professional advisers acting on our behalf or appointed by us to act on our behalf;
  2. Our strategic partner outside Malaysia for the purposes of providing you services to trade in overseas securities if you choose so;
  3. Any corporations which may be associated with or related to IPS, including its holding, subsidiary, related and associated companies;
  4. Regulatory, government bodies or other authorities if required or authorised to do so to discharge any regulatory function under any law or in relation to any order or judgment of a court; and
  5. To our professional advisors including auditors, solicitors, accountants and/ or other agents in connection with your facilities, products and services.

We will also ensure that reasonable steps are taken by the above categories of parties to protect or maintain confidentiality of your information disclosed to them.

RIGHT OF ACCESS AND CORRECT PERSONAL DATA

You have the right to request for access to your personal data and if you wish to request for updating/correction of your personal data held by IPS, please submit your request in writing via post or email to:-

  1. Mailing Address:
    Customer Services Department,
    Inter-Pacific Securities Sdn Bhd,
    West Wing, Level 13,
    Berjaya Times Square,
    No.1, Jalan Imbi,
    55100 Kuala Lumpur.
  2. Email Address:
    [email protected]

BY PROVIDING YOUR PERSONAL DATA TO US, YOU DECLARE THAT YOU HAVE READ, UNDERSTOOD AND CONSENTED TO THE PROCESSING OF YOUR PERSONAL DATA IN ACCORDANCE WITH THE NOTICE AND TERMS STATED HEREIN


Selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“PDPA”) dan komitmen kami untuk melindungi data peribadi pelanggan-pelanggan kami, Notis ini menetapkan cara bagaimana data peribadi anda akan diproses oleh Inter-Pacific Securities Sdn Bhd (IPS ) dan anak syarikat milik penuhnya, Inter-Pacific Asset Management Sdn Bhd, Inter-Pacific Nominees (Asing) Sdn Bhd dan Inter-Pacific Nominees (Tempatan) Sdn Bhd.

Kami menggalakkan anda menyemak Notis ini secara berkala untuk sebarang kemas kini dan perubahan kerana IPS berhak untuk meminda Notis ini dari semasa ke semasa.

JENIS-JENIS DATA PERIBADI YANG AKAN DIKUMPUL DAN BAGAIMANA IA DIKUMPUL

Data peribadi yang boleh dikumpul dari anda adalah termasuk nama, nombor NRIC/ Pasport, jantina, alamat, nombor telefon, alamat e-mel, pekerjaan dan maklumat kewangan, dan juga maklumat mengenai pasangan anda atau saudara-mara terdekat. Ia dipungut melalui mana-mana kaedah berikut:-

  1. Data peribadi yang disediakan secara langsung oleh anda melalui sebarang borang permohonan atau perjanjian;
  2. Data peribadi boleh diperolehi oleh IPS daripada sumber-sumber lain yang boleh didapati secara umum;
  3. Data peribadi yang berkaitan dengan transaksi anda dengan kami atau sekutu-sekutu kami;
  4. Informasi yang anda telah diberikan kepada kami di laman web kami;
  5. Daripada pihak ketiga seperti agensi-agensi rujukan kredit atau daripada mana-mana sumber lain yang difikirkan sesuai oleh IPS;
  6. Mana-mana sumber lain yang anda telah bersetuju untuk didedahkan maklumat-maklumat berkaitan dengan anda dan/ atau di mana tidak dihadkan sebaliknya.

PERUNTUKAN MAKLUMAT

Sebagai pelanggan, anda mempunyai hak untuk menentukan maklumat yang anda ingin berikan, kami mungkin memerlukan anda untuk memberikan kami maklumat-maklumat mandatori yang mungkin dianggap berkaitan dari semasa ke semasa untuk membolehkan kami memproses permohonan anda dan menawarkan kemudahan-kemudahan, produk dan perkhidmatan kami kepada anda. Jika anda memilih untuk tidak memberikannya kepada kami, kami mungkin tidak dapat memproses dan menyediakan kemudahan-kemudahan, produk dan perkhidmatan itu kepada anda.

TUJUAN PENGAMBILAN DATA PERIBADI

Data peribadi yang diberikan oleh anda akan digunakan dalam urusan perniagaan kami yang mungkin meliputi maksud yang berikut:

  1. Pemrosesan permohonan anda untuk kemudahan-kemudahan, produk dan perkhidmatan kami, termasuk pengesahan pengenalan;
  2. Menilai atau mengesahkan maklumat kredit anda (iaitu maklumat kredit yang berterusan) dan/ atau memudahkan urusan anda berhubung dengan kemudahan kredit;
  3. Untuk berkomunikasi atau bertindak balas terhadap pertanyaan-pertanyaan anda dan menyelesaikan sebarang isu-isu perkhidmatan atau aduan anda;
  4. Untuk memberikan anda maklumat mengenai produk dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh kami dan/ atau rakan-rakan kongsi perniagaan kami;
  5. Untuk tujuan jualan silang, pemasaran dan promosi dengan rakan-rakan kongsi strategik kami;
  6. Untuk mematuhi keperluan kawal selia dan menyediakan bantuan kepada agensi-agensi penguatkuasaan undang-undang;
  7. Bagi penguatkuasaan hak-hak dan kewajipan kami;
  8. Pembangunan produk dan perkhidmatan kewangan;
  9. Untuk memperbaiki dan membangunkan perkhidmatan kami dan jaminan kualiti; dan
  10. Sebarang tujuan-tujuan lain seperti yang dibenarkan oleh undang-undang dan untuk apa-apa tujuan-tujuan sampingan dan berkaitan lain berhubung dengan perkara-perkara di atas.

IPS akan mengekalkan data peribadi selama yang perlu seperti yang dibenarkan oleh undang-undang untuk tujuan perniagaan yang sah atau sebaliknya akan dimusnahkan dan /atau dipadamkan dari rekod-rekod dan sistem kami mengikut dasar pengekalan kami sekiranya data tersebut tidak lagi diperlukan bagi tujuan tersebut.

PENDEDAHAN DATA PERIBADI ANDA

Maklumat peribadi anda tidak akan didedahkan kepada mana-mana pihak ketiga melainkan jika ia adalah dalam lingkungan pendedahan yang dibenarkan di bawah undang-undang yang wujud / garis panduan dan/ atau anda telah bersetuju dengan pendedahan sedemikian. Kami mungkin mendedahkan data anda kepada pihak ketiga seperti berikut:

  1. Ejen-ejen, pembekal-pembekal perkhidmatan dan penasihat-penasihat profesional kami yang bertindak bagi pihak kami atau dilantik oleh kami untuk bertindak bagi pihak kami;
  2. Rakan strategik kami di luar Malaysia untuk tujuan menyediakan anda perkhidmatan untuk berdagang dalam sekuriti-sekuriti di luar negara jika anda memilih sedemikian;
  3. Mana-mana syarikat semasa atau di masa hadapan yang boleh dikaitkan dengan atau berkaitan dengan IPS, termasuk wakil-wakil dan pejabat-pejabat cawangan dan wakil-wakil mereka, pegangan-pegangan, anak-anak syarikat, syarikat-syarikat berkaitan dan syarikat-syarikat bersekutu IPS;

Pemeraturan, badan-badan kerajaan atau pihak berkuasa yang lain jika diperlukan atau dibenarkan untuk berbuat demikian untuk menunaikan sebarang fungsi kawal selia di bawah mana-mana undang-undang atau yang berhubungan dengan sebarang perintah atau penghakiman mahkamah;

Untuk penasihat-penasihat profesional kami termasuk juruaudit, peguam, akauntan dan /atau ejen-ejen lain yang berkaitan dengan kemudahan-kemudahan, produk dan perkhidmatan anda.

Kami juga akan memastikan langkah-langkah munasabah akan diambil oleh kategori-kategori pihak di atas untuk melindungi atau mengekalkan kerahsiaan maklumat anda yang didedahkan kepada mereka.

HAK AKSES DAN DATA PERIBADI YANG BETUL

Anda berhak untuk meminta akses kepada data peribadi anda dan jika anda ingin meminta untuk mengemaskini/ membetulkan data peribadi anda yang dipegang oleh IPS, sila hantarkan permintaan anda secara bertulis melalui pos atau e-mel kepada: –

  1. Alamat surat-menyurat:
    Jabatan Khidmat Pelanggan,
    Inter-Pacific Securities Sdn Bhd,
    West Wing, Level 13,
    Berjaya Times Square,
    1, Jalan Imbi,
    55100 Kuala Lumpur.
  2. E-mel:
    [email protected]

DENGAN MEMBERIKAN DATA PERIBADI ANDA KEPADA KAMI, ANDA MENYATAKAN BAHAWA ANDA TELAH MEMBACA, MEMAHAMI DAN MEMBENARKAN PEMROSESAN DATA PERIBADI MENGIKUT NOTIS DAN SYARAT-SYARAT YANG DINYATAKAN DI DALAM INI